Activitats passades
Ciència i aliments
CICLE DE CONFERÈNCIES
CIÈNCIA i ALIMENTSSalade
graus de l'ETSEA(12.30h), 30 octubre de 2014 i el 20 de novembre de 2014.
; sala Montsuar de l'IEI (18.30h), 30 d'octubre i el 6 de novembre de 2014.
Presentació:
Des de l'antiguitat, l'home ha dedicat grans esforços a la obtenció i preparació dels aliments, donada la importància clau dels mateixos com a font d'energia i nutrients per la vida. L'aplicació creixent, sobretot a partir d'inicis del segle XX, de la ciència a aquest objectiu ha permès grans avenços en les tècniques de fabricació i conservació dels aliments, assolint-se destacades fites com son: l'aplicació del calor i el fred a la conservació dels aliments, el desenvolupament de modernes tècniques de liofilització i deshidratació, l'ús de microorganismes seleccionats en processos fermentatius, nous materials d'envasat, i noves tecnologies no tèrmiques (altes pressions, polsos elèctrics, etc.), entre d'altres.
A més d'un interès científic, cal recordar que l'aplicació de la ciència als aliments es la base d'un sector econòmic molt important en tots els països desenvolupats, essent especialment destacat el seu pes en la economia de Espanya i Catalunya, i en particular en el cas de les terres de Lleida.
En el present cicle s'impartiran diverses conferències per part de destacats investigadors en diferents àmbits relacionats amb la ciència i tecnologia d'aliments i amb les propietats beneficioses dels mateixos per la salut. L'objectiu final es divulgar l'estat del coneixement al voltant d'aquestes matèries, dirigint-se especialment a estudiants, professors/investigadors i tècnics d'empreses/Administració relacionats amb aquestes matèries, així com a qualsevol persona interessada.
Programa:
1. INNOVACIÓ A LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIANarcís
GrèbolCoordinador
d'Innovació Tecnològica
(IRTA)
30 octubre, 12:30 h, sala de graus de l'ETSEA
2. DIETA MEDITERRÀNIA I SALUT CARDIOVASCULARDRA
. Mª Isabel Covas
Grup de Risc Cardiovascular i Nutrició
( Institut Hospital del Mar d' Investigacions Mèdiques de Barcelona, IMIM)
NUPROAS Handesbolag
30 octubre, 18: 30 h, sala Montsuar de l' IEI
2. MICOTOXINES EN ALIMENTS: QUAN ELS MOHOS ES CONVERTEIXEN EN ELS NOSTRES ENEMICS
Antonio J. RamosCatedràtic
de Tecnologia d'AlimentsInvestigador
de la Unitat de Micologia Aplicada
(Universitat de Lleida)
6 novembre, 18:30 h, sala Montsuar de l'IEI
3. NOVES TECNOLOGIES D'ENVÀS PER CONSERVAR MILLOR ELS ALIMENTSCristina
NerínCatedrática
de Química AnalíticaDirectora
del Grup Universitari de Recerca Analítica (GUIA)
(Universitat de Saragossa)
20 novembre, a les 12:30h, en sala de graus de l'ETSEA
Organitzen:
•Secció de Ciències Agroalimentàries de la Fundació Publica Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.
• Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (Universitat de Lleida)
Logos: Diputació IEI ETSEA
CIÈNCIA i ALIMENTSSalade
graus de l'ETSEA(12.30h), 30 octubre de 2014 i el 20 de novembre de 2014.
; sala Montsuar de l'IEI (18.30h), 30 d'octubre i el 6 de novembre de 2014.
Presentació:
Des de l'antiguitat, l'home ha dedicat grans esforços a la obtenció i preparació dels aliments, donada la importància clau dels mateixos com a font d'energia i nutrients per la vida. L'aplicació creixent, sobretot a partir d'inicis del segle XX, de la ciència a aquest objectiu ha permès grans avenços en les tècniques de fabricació i conservació dels aliments, assolint-se destacades fites com son: l'aplicació del calor i el fred a la conservació dels aliments, el desenvolupament de modernes tècniques de liofilització i deshidratació, l'ús de microorganismes seleccionats en processos fermentatius, nous materials d'envasat, i noves tecnologies no tèrmiques (altes pressions, polsos elèctrics, etc.), entre d'altres.
A més d'un interès científic, cal recordar que l'aplicació de la ciència als aliments es la base d'un sector econòmic molt important en tots els països desenvolupats, essent especialment destacat el seu pes en la economia de Espanya i Catalunya, i en particular en el cas de les terres de Lleida.
En el present cicle s'impartiran diverses conferències per part de destacats investigadors en diferents àmbits relacionats amb la ciència i tecnologia d'aliments i amb les propietats beneficioses dels mateixos per la salut. L'objectiu final es divulgar l'estat del coneixement al voltant d'aquestes matèries, dirigint-se especialment a estudiants, professors/investigadors i tècnics d'empreses/Administració relacionats amb aquestes matèries, així com a qualsevol persona interessada.
Programa:
1. INNOVACIÓ A LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIANarcís
GrèbolCoordinador
d'Innovació Tecnològica
(IRTA)
30 octubre, 12:30 h, sala de graus de l'ETSEA
2. DIETA MEDITERRÀNIA I SALUT CARDIOVASCULARDRA
. Mª Isabel Covas
Grup de Risc Cardiovascular i Nutrició
( Institut Hospital del Mar d' Investigacions Mèdiques de Barcelona, IMIM)
NUPROAS Handesbolag
30 octubre, 18: 30 h, sala Montsuar de l' IEI
2. MICOTOXINES EN ALIMENTS: QUAN ELS MOHOS ES CONVERTEIXEN EN ELS NOSTRES ENEMICS
Antonio J. RamosCatedràtic
de Tecnologia d'AlimentsInvestigador
de la Unitat de Micologia Aplicada
(Universitat de Lleida)
6 novembre, 18:30 h, sala Montsuar de l'IEI
3. NOVES TECNOLOGIES D'ENVÀS PER CONSERVAR MILLOR ELS ALIMENTSCristina
NerínCatedrática
de Química AnalíticaDirectora
del Grup Universitari de Recerca Analítica (GUIA)
(Universitat de Saragossa)
20 novembre, a les 12:30h, en sala de graus de l'ETSEA
Organitzen:
•Secció de Ciències Agroalimentàries de la Fundació Publica Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.
• Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (Universitat de Lleida)
Logos: Diputació IEI ETSEA