DEPARTAMENTS IEI Administracions públiques
Departaments

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL I CREATIVITAT. Reflexions al voltant d’un nou món que ja incideix en les nostres vides

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL I CREATIVITAT

Reflexions al voltant d’un nou món que ja incideix en les nostres vides

Dilluns, 13 de novembre de 2023

De 17.00 a 20.00h

 Aula Magna IEI + Canal Streaming ieicultura.cat  www.iei.cat


 TÍTOLS DE LES INTERVENCIONS:

 

Josep Maria Ganyet Cirera

“Pot ser creativa la IA?”


La intel·ligència artificial generativa omple sobretaules i converses de màquina de cafè. Els sistemes basats en l’aprenentatge automàtic profund són capaços de generar textos, imatges i música, coses que ens pensàvem que eren exclusives dels humans. Són creatives les màquines? Quin impacte tenen aquestes tecnologies en les nostres feines? Parlem de tecnologia, d’ètica, de cultura pop i, sobretot, de persones.

 

Patricia Ventura Pocino

 “Ni és intel·ligència ni és artificial. Interpretació crítica de les narratives sobre les tecnologies algorítmiques”

Aquesta conferència tracta sobre quines són les narratives interessades en la intel·ligència artificial que es difonen des de determinats sectors ultraliberals que es guien per una idea de progrés orientada al determinisme tecnològic, que promou l’individualisme per sobre del bé comú i que cal filtrar amb una mirada crítica. La finalitat és proporcionar eines interpretatives per contribuir, des de la cultura, a generar narratives a una societat en condicions de reclamar un lideratge humanista del desenvolupament tecnològic.

 

 Montse Garcia Castelló

“El somni d’Asimov”

Sota aquest títol volem fer referència a la qüestió de la possibilitat de dissenyar robots morals o, si més no, de la pretesa neutralitat de la tecnologia. La intenció és examinar el rerefons social i històric del desenvolupament tecnològic i abordar els principals problemes d’índole ètica i política que comporta.

 

Josep Giribet Torrelles  

“La intel·ligència artificial i el seu impacte en la creació artística”

L’impacte de la IA en la creació, sobretot visual, ja és una realitat. En aquesta presentació mostrarem diversos casos reals d’aplicacions en el camp del disseny i la creació artística. També plantejarem pros i contres; un debat obert apassionant.

 

Jordi Vicenç Pou Jové

 “Fotografia, realitat i IA. La nova fotografia”

En el decurs dels seus gairebé dos-cents anys d’història, la fotografia s’ha transformat més d’un cop. Els seus usos i la seva lectura, com a llenguatge universal que és, han sofert sotracs importants. Amb l’arribada de la IA som davant d’un d’aquests moments, un de cabdal, d’aquells que ens afecten, ens agradi o no, un que pot arribar a matar la fotografia tal com la coneixem. O és tot just el contrari?

 

Modera:

Jaume Espinagosa Marsà, membre de la Secció d’Arts i Patrimoni de l’IEI

 

ELS NOSTRES CONFERENCIANTS:

 

Josep Maria Ganyet
Enginyer informàtic per la UAB. Dirigeix l’empresa de comunicació digital Mortensen.cat; és professor de comunicació audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra i de creació digital de la Universitat de Lleida.
Ha treballat en l’àmbit de la interacció humana amb ordinadors en empreses com IBM, Deutsche Bank i Gotomedia. Actualment col·labora amb TV3, escriu a La Vanguardia, Via Empresa, Cavall Fort i Sàpiens sobre tecnologia, economia i estil de vida digital.
És membre de l’ISOC (Internet Society) i membre fundador de l’AIPO (Association of Person-Computer Interaction).
És autor dels llibres Interacció persona-ordinador (2000) i La democràcia mor al núvol (2023).

 
Montse Garcia Castelló
Llicenciada en filosofia per la UAB i màster en filosofia 3/18 per a joves a la UdG. Membre de la secció de filosofia de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). Professora de filosofia a secundària, a l’INS Alfons Costafreda, de Tàrrega. Autora del blog de problemes filosòfics "L’habitació xinesa" des de l’any 2009. Participa en jornades i taules rodones; col·labora mensualment a la revista Nova Tàrrega i, ocasionalment, en altres publicacions, amb escrits de difusió de la filosofia.

 
Josep Giribet
Llicenciat en belles arts, ha exercit com a professor de comunicació audiovisual a la UPF. Realitzà la part infogràfica de l’Atlas electrònic de Catalunya que va publicar l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Ha estat professor de màsters en infografia mediàtica, planificació i direcció de projectes multimèdia a la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
Ha desenvolupat projectes artístics i de recerca. Ha creat l’empresa Calidos, en la qual està desenvolupant actualment nombrosos projectes internacionals. És pioner en les tecnologies digitals aplicades a la imatge, però continua pintant “a mà”.

 
Jordi V. Pou
És fotògraf i combina la seva feina professional amb la més creativa dins àmbits artístics. Trobem obra seva a diverses col·leccions, incloent-hi la del Museu Morera de Lleida o la Col·lecció Nacional de Fotografia. Ha exercit la docència; fa conferències regularment i articles sobre els límits de la fotografia.
El seu treball més creatiu sempre ha qüestionat els límits de la fotografia com a llenguatge visual, fent equilibris sobre la línia vermella de la realitat i la ficció, forçant la convenció segons la qual la fotografia és un reflex de la realitat. Sempre disposat a explorar noves eines creatives, amb l’arribada dels models d’intel·ligència artificial per generar imatges no ha dubtat a afegir-les al seu catàleg d’eines.
Ha col·laborat en el llibre: Álbum de familia 2.0: socialización de la memoria fotográfica. La era smartphone/iPhone. (Re)presentación, (re)creación e (in)materialidad de las fotografías familiares, Pedro Vicente (ed.).

 
Patricia Ventura Pocino
Doctora cum laude en mitjans, comunicació i cultura per la Universitat Autònoma de Barcelona i consultora estratègica de comunicació. També es dedica a la divulgació sobre ètica, intel·ligència artificial i comunicació. En el seu treball de recerca, examina les principals disquisicions ètiques entorn als usos de la IA, analitza els efectes de la mediació algorítmica en l’ecosistema informatiu digital i proposa solucions per dotar les tecnologies d’IA dels principis que regeixen la comunicació ètica i posar-les, així, al servei d’una esfera pública digital regida pels valors democràtics. És autora del primer informe sobre ètica, intel·ligència artificial i periodisme (publicat pel Consell de la Informació de Catalunya). És consultora de comunicació per a les organitzacions, especialitzada en transformació digital de les comunicacions. També es dedica a la docència i elabora projectes de divulgació per a institucions i l’Administració pública.

 

Organitza: Secció d’Arts i Patrimoni de l’IEI